Tapas

En trevlig dagsutflykt i samband med semestern i Huelva är att prova tapas och smakupplevelser från regionen. Passa på att besöka flera olika restauranger, och ta gärna med vänner i samband med provsmakning, så att ni kan beställa in många rätter och dela. Tapas är ett sätta att umgås, därför är miljön nästan lika viktig som maten. Mysiga byar för att prova tapas är El Rompido och Punta Umbria. Som ny i området, så kan det vara bra att vara förberedd genom att gå vår tapasskola med förslag på olika rätter och delikatesser, som är lätta att tycka om.

Tapasskola och favorittapas

Många restauranger serverar endast tapas i ranciónes eller media ranciónes, och därför blir många förvånade när de inte finner ordet tapas på menyn. Media ranción är en portionsstorlek som lämpligen delas mellan två till tre personer, medan ranción brukar räcka bra till fyra. En del av tjusningen med tapas är att variera smakupplevelserna, så beställ hellre in fler olika små rätter än en stor portion.

Det är inte lätt att beställa från en meny om man inte läser spanska eller känner till namnen på de olika rätterna. Därför har vi förslag på flera favoriter som våra skandinaviska gäster gillar. Många som varit med på vår tapasskola har blivit förvånade hur mycket de tyckt om vissa rätter, som inte låter så lockande på beskrivningen. Våga testa!

Gambas blancas är vita räkor fångade i Huelva regionen, och det är en riktig delikatess. De är så färska och mjuka att de nästan smälter i munnen. De är bara kokta i saltat vatten och servas med havssalt. Gillar du inte räkor, så testa gambas blancas och se om det inte är dags att du ändrar dig. Alla räkor är inte lika.

Carrillera är en varm tapas av mör griskind som köttätare måste prova. Den serveras i en mustig och kryddig sås. Carilleras brukar vara en säker vinnare när vi serverar tapas i samband med gemensamma aktiviteter. Många skulle aldrig komma på idén att äta griskind, men köttet är smakrikt och faller isär.

Pimientos rellenos är varma, ugnsbakad och fylld paprika som oftast innehåller tonfiskfilé, hackade grönsaker, örter och sås.

Ensaladilla gamba är en räksallad, som nästan alla gillar. Den innehåller normalt potatis och majonnäs, och är mycket mättande.

Salpicón de marisco upplevs av de flesta som en jättegod och sund tapas. Den är en skaldjurssallad som också innehåller hackad paprika, tomat och olivolja.

Atún con tomate är en varm, grillad tonfisk i en mustig tomatsås. Många Skandinaver har bara provat tonfisk på burk, och blir väldigt förvånade över hur mycket de tycker om tonfiskfilé.

Pastel de berenjena är en varm bakad äggplanta, oftast i tomatsås och toppad med skinka. Det är få som tycker att det låter gott, men det är en tapas som brukar slinka ner snabbt.

Atún al ajillo är grillad tonfisk med vitlök, örter och olja. Det smakar mer som en mör biff än fisk.

Croquetas är friterade bullar som kan innehålla mos och skaldjur, grönsaker, ost eller andra delikatesser.