Jubileumskrönika | Resenär värvad efter bilolycka och andra nya inlägg


I samband med vårt jubileum, så har vi haft tid att reflektera över alla fantastiska minnen och upplevelser vi delat med våra gäster. Vi har börjat på vår Jubileumskrönika, men vi behöver din hjälp. Har det hänt något knasigt, otroligt eller roligt i samband med din longstay, så för du gärna skicka oss en kort text via e-post. Vill du inte att ditt namn ska synas under texten, så går det att vara anonym.

Du kan redan nu läsa om flera episoder som skett i texten nedan, men vi kommer att utöka dokumentet under vintern och våren. När vi började arbeta för längre golfresor under början av 2000-talet, så var det ett helt nytt koncept i Skandinavien. När allt var klart och vi  2003 bestämde oss för att resa med ett stort gäng nyblivna pensionärer till Spanien under tre månader, så var det många som tyckte att vi var både modiga och galna. Men vilken succé det blev och vilka fantastiska minnen vi har från första åren. Det har också varit spännande att följa den enorma utveckling som skett i Spanien och Portugal när det gäller boendestandard, infrastruktur och servicenivå. Vi tänker ofta på alla underbara gäster som inte längre finns bland oss. De är verkligen saknade, men vi är så glada att vi fick möjligheten att lära känna dem och uppleva många roliga saker tillsammans. Vi ser fram emot många trevliga, nya minnen kommande säsonger. 

Golfupplevelser

När kocken träffades på höften av en golfboll, inne i köket

Det mest spektakulära golfslag som jag varit med om under alla år jag jobbat med SoloGolf|GolfiSpanien var i samband med en tävling på golfbanan Sur i El Rompido. Jag satt på terrassen med flera andra gäster. På vårt bord stod ett flertal vinglas och ölglas. Hål 9 på Sur är en dogleg par 5, som går nära klubbhuset. En av våra manliga gäster, som ska få vara anonym, valde en träklubba för att slå in mot green. Efter en bra sving och ren träff, så hade han oturen att träffa stammen på en mindre tall. Bollen studsade mot stammen i en hög båge snett bakåt och landade mitt på vårt bord, utan att träffa någon eller välta något av glasen. Bollen fick hög fart från bordsytan och flög in i utomhusbaren. Likt ett flipperspel, så studsade golfbollen fram och tillbaka, utan att ha sönder en enda flaska, innan den for vidare genom bardörren, förbi utomhusgången och in i köket. I köket fick bollen ny fart via väggar och kylskåp innan den träffade kocken på höften vid stekbordet.
Vi var alla smått chockade efteråt, och kommer aldrig få uppleva något liknande. Ingen blev skadad och inget blev förstört. För den som inte har varit på El Rompido, så kan jag berätta att de flesta av våra gäster inte skulle träffa ingången till köket ens om de försökte och stod 10 meter från den smala dörren bakom baren.
Katharina  

12-12-12-12-12-12

Jag var med och spelade tävlingen på El Rompido Sur, dagen före Lucia 2012. Vid start fick vi information av vår golfvärd att vi skulle hålla uppsikt med, och eventuellt släppa igenom, det yngre par SoloGolf | GolfiSpanien gäster som spelade ensamma i en 2-boll bakom oss. Deras mål var att uppnå 6-tal i 12:or. Vi såg alla till att de kom i perfekt tid till hål 12, där de förlovade sig; 2012-12-12 kl. 12:12 på 12:e green. Planen lyckades och det är svårt att glömma det förlovningsdatumet!

Rolf

Hon glider ner i hindret

Vi har ett stort antal gäster som trillat i diverse vattenhinder. Först ut var en kvinnlig gäst på Islantilla, som i långsam takt gled ner i dammen på hål 17. Många golfbanor i regionen har en duk i vattenhindren för att förhindra att vattnet försvinner ner i marken. Efter en tid bildas en lager av alger på duken, som gör den super hal. Den kvinnliga gästen skulle bara sträcka sig efter bollen, som låg synlig lite längre ner i hindret. Så fort hon satt foten på duken, så fanns det ingen återvändo förrän hon hamnade i det smutsiga vattnet. Att åka i är lätt, men det är nära omöjligt att ta sig upp på egen hand. Som tur var, så fanns chockade och skrattande medspelare i bollen, som kunde sträcka fram golfklubbor och dra henne upp. Detta första, ofrivilliga bad skulle snart följas av många andra liknande olyckshändelser som omfattade vattenhinder.

Er det en båt å låne på hull 13?

En god venn fra Norge, som jeg ofte spiller med i Carvoeiro, laddade for fullt da han skulle slå utslaget over vannet på hull 13 på Pinta. Det var elendig væder for dagen, alt var bløtt og golfhansken ble glatt. Ballen fløy, men det gjorde også drivern, som landet langt ut i vannet. Panikken spredte seg, og vi så etter muligheten til å komme oss ut med båt eller på annen måte få fatt i klubben. Banmanskapen var rolige og sa at det ikke var noen grunn til panikk. Vinden blåser i riktig retning. Vi spillte ferdig hull 13, og når vi kom til utslaget på hål 14 hadde driveren blåst i land.

Henry

Vogn og bag i søen

For et par år siden spillede vi på Gramacho, og havde slået ud på korthullet 10. hul, og var på vej ned af bakken mod greenen, som ligger ved en sø mellem 10. 12. og 13. hul.

Pludselig hørtes en råben og skrigen på 13. hul ca. 100 meter fra os. Det viste sig, at en spiller havde ladet sin vogn rulle frit ned ad bakken, og tilsyneladende ikke vidste, at fairway skrånede mod venstre og ned mod søen. Spilleren og hans medspillere sprintede efter den løbske golfvogn, som tog mere og mere fart. Redningsaktionen lykkedes ikke, og vogn og bag med indhold havnede med et stort plask i søen.

Da vores flight efter nogen tid kom til 13. hul, fiskede den uheldige spiller stadig i søen efter den løbske vogn med indhold – nu assisteret af nogle greenkeepere.

Ivar

Droppa eller inte droppa?

Det är inte alltid enkelt att ta rätt beslut. Fråga vår norska gäst, vars boll låg på kanten av sidovattenhindret på hål 15 på Sur, El Rompido. Med hopp om att spara ett slag, så gick mannen ner i hindret, greppade ner på klubban och svingade. Det är oklart när i svingen han miste balansen, men plötsligt sågs han simma. Klubban räddades och han tog sig upp av egen kraft. Det som är mest fantastiskt med detta minne är att vederbörande tog en stor klunk birdie-dramm och sedan fortsatte spela klart rundan i genomvåta kläder.

Norsk golfare på cykel

För drygt 10 år sedan kom en norsk gäst på ett miljövänligt alternativ till att hyra golfbil. Han hade ont i ett knä och kunde inte gå 18 hål utan stor smärta. På egen hand hyrde han en cykel, satte bärbagen på ryggen och började spela. Han cyklade på vägen för golfbilar, så någon materiell skada orsakade han verkligen inte, men den genialiska idén hade tyvärr inte förankrats. Klubbdirektören tyckte absolut inte att cykel var fint nog för deras resort samt ett hot mot deras uthyrningen av golfbilar. Cykel förbjöds omedelbart på klubben. Vi tycker fortfarande att det var en fantastiskt bra lösning, men inser att han var långt före sin tid när det gäller miljö och motion. Kanske skulle utgången blivit en annan idag?     

Hjälteinsats när vi räddade hund ur akvedukt

På golfbanan Silves finns det en hund som under längre tid bott vid tee på en par 3. Under årens lopp har hunden fått så många smörgåsar att den inte längre är speciellt atletisk. I samband med en tävling, så hörde jag och andra gäster skall från akvedukten när vi spelade hål 5. När vi vid hål 13 passerade akvedukten för andra gången, så såg vi hunden samt att väggen var för brant för att den skulle komma upp. Det fanns tydliga spår av tassar efter ett stort antal försök som hunden gjort på egen hand. En räddningsaktion planerades snabbt, där jag tog av mig skor och strumpor och hasade mig nerför kanten. Hunden låg i vattnet och simmade. Den var iskall, men jag lyckades knuffa och kasta den upp mot toppen, där Rolf tog emot den.

Sedan var det min tur att komma upp. Det var alltför brant. Jag skrapade sönder både shorts och tröja, men sedan sträcktes det ner en järnklubba från kanten som jag precis fick tag i. Med mycket hjälp lyckades Rolf dra mig upp. Hunden hade lagt sig i solen och gick sedan hem till hål 4. Hunden hade helt säkert inte klarat sig om det inte varit för att vi hade haft tävling på Silves den dagen.
Maia

Gäller 5 minuters regeln även för bag och vagn?

Jag har letat efter mängder av golfbollar under de senaste 40 åren, men aldrig tidigare tappat bort bag och vagn under en runda. Händelsen skedde för snart tio år sedan, när jag nyligen börjat använda elvagn. Efter ett mycket bra slag på hål 13 på El Rompido Sur, så låg jag bara några centimeter från hålet. Jag tog puttern i handen och gick upp till green för att knacka i bollen för birdie, men glömde tydligen att stänga av vagnen. När alla hålat ut, så var min utrustning borta.

Mina medspelare tyckte det hela var väldigt roligt, och Leif menade att jag nu bara hade 5 minuter på mig att finna bagen, annars var den inte längre med i spel. Hela högersidan på hål 14 är ett sidovattenhinder av skyddad naturområde av våtmark. Som tur är, så hade jag inte parkerat vagnen åt det hållet. Efter mycket letande, så hittade jag till slut vagn och bag långt uppe i skogen till vänster om hål 14.
Björn

Når vinden hjælper

Jeg havde en fantastisk oplevelse på Costa Esuri i 2016. Jeg deltog i en turnering, der blev spillet i meget stærk vind. På hul 12 havde jeg strid modvind. Jeg landede på bakken til venstre, hvor golfbolden derefter rullede ned til kanten indtil green. Jeg nåede at tænke at det var en god udgangsposition for næste slag, hvorefter bolden p g a vinden begyndte at trille ind på green. Den trillede og trillede for derefter at lande i hullet. Fantastisk oplevelse og HIO.
Marianne

Det knakade när innebyxan sprack

I samband med golffys, som är våra träningspass när vi blandar balans och stretchövningar för att få en rörligare kropp och bättre sving. Det brukar alltid vara flest damer som kommer på fyspassen, och så även denna dag. Allt var som vanligt tills det var dags för övningen Malasana, vilket är en yogaposition som öppnar upp både höfter och ländrygg och påminner om ställningen när en dam kissar i skogen. I samband med att diverse rumpor närmade sig golvet så hördes ett knak. Innebyxan på den manliga deltagaren sprack och oturligt nog hade han inga extra kalsonger. Det blev många glada skratt och tillrop, så passet fick avslutas lite tidigare än planerat. Det var större deltagande veckan därpå. Även den oturliga mannen kom, iförd ett par nyinköpta träningshorts.

Anonym golfvärd

Ingen riktig birdie

På hål nr 10, som är ett korthål på Gramacho, fick jag oväntad hjälp av en ung trutliknande fågel. Vi spelade tävling och på första nio hålen hade jag inte samlat på mig så många poäng. När det blev min tur hamnade mitt utslag dessvärre i bunkern till vänster om greenen. På väg ner mot greenen ser vi plötsligt hur en av fåglarna flaxar ner i bunkern och tar med sig min boll upp i luften. Men den verkar tung och fågeln släpper ner den på greenen ganska nära pinnen! När vi kommer fram sitter en grupp ungfåglar och verkar leka litet med bollen mellan sig.

Hade kanske kunnat resultera i en riktig birdie för min del – om inte reglerna bestämt att jag måste lägga tillbaka bollen i bunkern…

Marianne

2 för 1 och lycklig gäst på vattengymnastik

När golfklubben införde förmånen att de gäster som spelat en tävling skulle få dubbel ranson av den dryck de beställde, så var det från början ingen begränsning på antal beställningar per person. Det gjorde att många deltagare blev en aning överförfriskade, vilket bland annat hände vår kvinnliga danska gäst. Hon kom ändå till det efterföljande vattengympa passet, Golf H2O, och tog plats längst bak i poolen. I takt med att övningarna blev mer och mer krävande, så blev hon bara gladare och mer fnissig. I samband med en rotationsövning, så trillade båda brösten ur baddräkten, men hon fortsatte bestämt att veva yvigt med armarna. Ett antal yngre, pryda spanjorer hade samlats vid poolkanten och tittade storögt innan alla vi andra såg vad som hänt. Vi skrattade alla en lång stund och fortsatte med lugnare övningar.

Anonym golfvärd

Resenär värvad efter bilolycka

Jag minns hur SoloGolf|GolfiSpanien fick en ny resenär efter att en man fick en stor slice på Pintas hål 10. Bollen landade med en stor smäll på parkeringen och träffade en bil. Ordentlig som han var, så lämnade mannen en lapp med namn och telefonnummer på vindrutan. Efter telefonkontakt mellan spelare och bilägare, som var gäst hos SoloGolf|GolfiSpanien, så gjorde de upp om att träffas för att betala ersättning för reparation av skadan. Träffen bestämdes på lägenhetshotellet Vale da Lapa, där bilägaren bodde. Mannen, vars boll träffat bilen, blev så imponerad av boendet att de avbokade hotellet där de bodde och tog kontakt med SoloGolf | GolfiSpaniens. De flyttade strax in på Vale da Lapa, blev en del av vår grupp och reste sedan i många år till Carvoeiro med SoloGolf|GolfiSpanien.

Rolf

Fest- och matupplevelser

Vi har ätit fantastisk god mat tillsammans med våra gäster under ett enormt stort antal middagar, men ändå är det några speciella matupplevelser som sticker ut.

Nyårsmiddag med rå potatis

Vi hade arrangerat en nyårsfest på en restaurang, och det var mer än 70 personer anmälda. Vi hade gått igenom menyn i detalj ett stort antal gånger med kockarna och ägaren, så det fanns ingen anledning till oro inför middagen. Jag kom till lokalen mer än en timme innan gästerna. Där fick jag veta att två kypare var sjuka, och det inte gick att hitta ersättare. Jag fick kontakta övriga golfvärdar i regionen och alla ställde upp. Vi dukade, serverade och plockade undan. Flera gäster hjälpte också till. Vi arrangerade en öppen bar, där alla kunde ta sin egen dricka. Dessutom var lokalen iskall, så jag fick hämta gasbrännare för att gästerna inte skulle förfrysa. Det mesta gick bra med de båda förrätterna, men när gästerna fick varmrätten, så påpekade några att potatisen var stenhård. Ugnarna hade slutat fungerat, och det visade sig att alla fått rå potatis på tallriken. Det var bara att äta kött och fisk utan potatis. Ingen av våra fantastiska gäster klagade. Alla drack ordenligt med vin för att hålla sig varma. Det slutade med att de flesta åt varmrätten utan tillbehör. Efterrätten var god och stämningen var underbar. Vi firade in det nya året med cava och vindruvor i takt med klockslagen, så som man gör i Spanien, och var tacksamma för att våra gäster är de bästa och är förstående när saker går fel.
Peter

That’s Amore

Jag har underbara musikminnen från åren som gått. Vi har haft så många musikaliska gäster, bland annat en kvinnlig gäst som under flera år spelade vacker musik på sin tvärflöjt från balkongen. Vi har haft flera gäster som varit fantastiska på gitarr, cello, keyboard och dragspel, och som har förgyllt tillvaron i samband med socialkvällar och fester. När det gäller sång, så har det alltid varit stort deltagande på våra allsångskvällar, men framför allt så minns jag manskören från Drammen. De var så oerhört duktiga. Sedan minns jag våra karaoke kvällar, där favoritvalet alltid verkar vara Dean Martins gamla låt That’s Amore.
Katharina

Upplevelser på och runt boende

Da vi nesten satte fyr på leilighetshotellet og forårsaket en flom

Vi hadde med bakemaskin fra Norge, den gang vi kjørte bil til Spania. Vi synes ikke så mye om loffen og ville ha grovt brød. Vi hadde satt i gang brødmaskin om kvelden, før vi la oss. Vi gledet oss til ferskt brød neste morgen, men så gikk strømmen og maskinen Var ikke lagd for strømbrudd. Det ble et voldtsomt røykutbrudd og brannalarmen gikk, dørene smalt igjen og folk samlet seg nede i resepsjonen. Det ble ikke noe ferskt brød og brødmaskinen var ødelagt!

Må også nevne den gang jeg stekte kjøttkaker og samtidig vasket tøy i badekaret. Det måtte gå galt! Lena bodde i etasjen under og skulle dusje og reagerte på at det rant vann fra etasjen over henne! Heldigvis var Lena herlig og grei, jeg ba om unnskyldning og det gikk bra!
Eva

Sönderbruten nyckel, bytt lås och ”inbrott”

Det var en helt vanlig kväll, och jag hade varit bortbjuden till andra gäster på middag. Min fru var kvar på festen. När jag kom hem till lägenhet, så passade inte nyckel. Det ska nämnas att jag vid det laget redan bott i lägenheten under drygt 5 veckor, men denna kväll gick det inte att vrida om låset. Jag blev upprörd och tog i allt vad jag hade, samtidigt som jag vickade på dörren. Strax därefter, så gick nyckeln av. Förbannad gick jag till receptionen och bad om brådskande hjälp från vaktmästaren. Den vänliga vaktmästaren kom en stund senare och borrade ut låset och ordnade två nya nycklar. Jag blev förvånad och tyst när jag kom in i lägenheten eftersom vi haft inbrott. Någon hade lagt på andra dukar på bordet, ställt in nya saker i köket och i garderoben hade någon bytt ut våra kläder mot andra. Jag stod helt stilla i lägenheten tills jag var säker på att vaktmästaren gått bort. Jag skämdes så mycket att jag inte visste om jag skulle våra berätta för min fru. Jag låste dörren. Sedan fixade jag en pappersbit som jag tejpade upp på dörren med meddelandet till dem som bodde där att jag hade två nya nycklar som de skulle hämta på mitt rum. Jag gick en våning ner. Min fru var hemma och öppnade dörren. Hon vet ännu idag inget om händelsen, och jag kontrollerar numera alltid att jag är på rätt våning och rätt lägenhetsnummer, innan jag försöker gå in. 
Anonym

Plastpåse som mössa

Jag minns gästen från Dalarna, som kom inrullande till lägenhetshotellet med en platspåse som mössa på huvudet. Jag vet hur svårt och frustrerande det är med ny teknik. Gästen hade hämtat upp hyrbilen utan problem, men av misstag hade han kommit åt knappen för elhissen till sidofönstret, som åkte ner. Bilen saknade vev för rutan, och trots många försök, så kunde ingen i bilen lista ut hur rutan hissas upp igen. Ljudet och vinddraget i bilen var fruktansvärt på motorvägen, men frun ryckte in som en räddare för sin vindpinade man. En plastpåse på huvudet fick bli en tillfällig lösning. Ett antal huvuden vändes i förvåning när de parkerade utanför receptionen. Jag visade sedan gästen hur knappen för elhissarna fungerade, och att samma knapp används för upp och ner.
Anonym

Ugn som extra element

Under de första åren i Spanien och Portugal så var det ovanligt med luftkonditionering och ventilation i lägenheterna, vilket numera är standard på alla lägenhetshotell som vi samarbetar med. Eftersom många lägenheter också var dåligt isolerade, så kunde det blir riktigt kallt på natten. Jag minns speciellt en morgon när jag besökte ett par ifrån Karlstad. För att få upp temperaturen i lägenheten, så hade de ugnen på högsta effekt med öppen lucka samt maximal värme på alla fyra spisplattor. Elementen klarade helt enkelt inte att värma upp lägenheten. Vi och våra gäster har verkligen fått uppleva en enorm förbättring när det gäller inneklimat sedan luftvärmepumparna kom.
Peter 

Hör av dig till oss via e-post info@golfispanien.se med dina mest minnesvärda upplevelser från din longstay.

SoloGolf | GolfiSpanien